EU teki virallisen valituksen Euroviisuista

Sveitsiä edustanut Nemo vei Euroviisujen voiton – Israel jakoi yleisön ja asiantuntijat 2:10
Katso myös: Sveitsiä edustanut Nemo vei Euroviisujen voiton – Israel jakoi yleisön ja asiantuntijat

EU:ssa hämmästellään ja kritisoidaan EBU:n linjausta kieltää EU-liput Euroviisuissa.

Euroopan unioni teki virallisen valituksen Euroviisujen järjestäjille, kun nämä kielsivät EU-lippujen tuomisen viisuareenalle, kertoo BBC.

Tällaiset toimet varjostavat tilaisuutta, jonka on tarkoitus olla iloinen kaikille kansoillle Euroopassa, Euroopan komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas kirjoitti Euroopan yleisradiounionille EBU:lle.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas vaatii valituksessaan EBU:a muun muassa perustelemaan lippupolitiikan taustalla olevia syitä. BBC:n mukaan Schinas sanoi Politicolle antamassaan haastattelussa, että EBU:n päätös kieltää EU-liput lauantain euroviisufinaalissa oli lahja "Euroopan vihollisille".

BBC:n mukaan EU:n valitus juontaa juurensa Euroopan liberaalidemokraattisen puolueen poliitikon Dorin Frăsîneanun väitteisiin, joiden mukaan hänet käskettiin jättämään EU-lippunsa euroviisuareenan ulkopuolelle. 

 Meiltä evättiin juuri pääsy Euroviisuihin EU-lipun kanssa. Järjestyksenvalvojat kertoivat meille, että (lippu) on "poliittinen" ja "kielletty". Miten EBU voi kieltää EU-lipun Euroopan suurimmassa tapahtumassa? Frăsîneanu kirjoitti X-somepalvelussa julkaisemassaan postauksessa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

EBU:n sääntöjen mukaan viisuareenalle sai tuoda ainoastaan kilpailussa nähtävien maiden lippuja sekä sateenkaari- ja pride-lippuja. EBU:n tiedottajan mukaan lippuihin liittyvät käytännöt olivat samoja kuin vuoden 2023 Euroviisuissa.

BBC:lle antamassaan lausunnossa EBU sanoi, että lippupolitiikasta oli sovittu ruotsalaisen yleisradioyhtiön ja tämän vuoden Euroviisujen isännöijän SVT:n kanssa.

 Kuten aiempina vuosina, kuten vuonna 2023, SVT:n politiikkana oli sallia osallistujamaiden liput ja sateenkaariliput. Kirjallisissa linjauksissa ei ole koskaan ollut nimenomaan EU-lipun käyttökieltoa, EBU:n lausunnossa sanottiin.

 Kohonneiden maailmanpoliittisten jännitteiden vuoksi lippupolitiikkaa valvottiin tiukemmin tämän vuoden tapahtumassa, siinä jatkettiin.

EBU:n lippupolitiikkaa kritisoi myös Euroopan komission tiedottaja Eric Mamer, joka sanoi toimittajille puhuessaan, että on "täysin valitettavaa, että kaikkien kilpailuun osallistuneiden EU-maiden lippua ei voitu näyttää" tapahtumassa. Mamerin mukaan EBU:lla "ei ole mitään syytä olla sallimatta EU-lippuja", ja Euroopan komissio "itse asiassa rohkaisee EBU:a sallimaan ja varmistamaan EU-lippujen näyttämisen".

Mamer kuitenkin totesi, että koska Euroviisut ei ole EU:n järjestämä tapahtuma, voivat he vain ilmaista näkemyksensä ja rohkaista EBU:a "ymmärtämään, että nämä tekivät virheen". 

Lue myös:

    Uusimmat