Laaja ihmissalakuljetus paljastui Suomessa, joukossa sylilapsia

Törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä epäillään Latviassa laillisesti oleskelleita irakilaisveljeksiä.

Rajavartiolaitos kertoo paljastaneensa laajan ihmissalakuljetuskokonaisuuden, jossa Suomea käytettiin kauttakulkumaana. Sen mukaan Suomen kautta kuljetettiin tai yritettiin kuljettaa viime vuonna ainakin 160 ihmistä.

Tutkinta alkoi syyskuussa 2023, kun Helsingin satamassa jäi kiinni mies, joka yritti tuoda Tallinnasta saapuneella laivalla kolme asiakirjatonta matkustajaa. Sen jälkeen mies ja hänen veljensä yhdistettiin yhteensä 14:ään Tallinnasta Helsinkiin saapuneeseen laivaan. Rajavartiolaitoksen mukaan yhteensä 132 ihmistä oli kuljetettu Suomen läpi Saksaan. Yksi 25 hengen ryhmä jäi kiinni Virossa.

– Teon epäillään olevan osa laajempaa, kansainvälistä ihmissalakuljetusrikollisuutta, jossa nyt kiinni otettujen epäiltyjen epäillään muodostaneen rikolliselle toiminnalle osan, jonka avulla ihmisiä on salakuljetettu maksua vastaan Euroopan sisällä, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Antti Leskelä.

Maahan tuotujen ihmisten joukossa oli Rajavartiolaitoksen mukaan useiden maiden, ainakin Iranin, Irakin, Bangladeshin, Sri Lankan, Afganistanin, Syyrian, Jemenin, Kamerunin, Kuuban, Tadzhikistanin, Kongon, Komorien, Pakistanin, Intian ja Malin kansalaisia. Joukossa oli aikuisia ja lapsia, tutkinnanjohtajan mukaan nuorimmillaan sylilapsia.

Rikoshyöty äidille Irakiin

Rajavartiolaitoksen mukaan kyse oli alun perin Valko-Venäjältä Latviaan saapuneista turvapaikanhakijoista, jotka halusivat päästä Saksaan. Epäillyt, Latviassa oleskeluluvalla olleet Irakin kansalaiset, ottivat tutkinnan mukaan matkasta 1  800 euroa kultakin matkustajalta. Salakuljetusreitti kulki Virosta lautalla Suomeen, Helsingistä bussilla tai junalla Tornioon, ja sieltä Haaparannan kautta Ruotsiin ja Tanskan kautta Saksaan.

–  Salakuljetus tapahtui käytännössä siten, että asiakirjattomille henkilöille varattiin matkaliput julkisia kulkuvälineitä varten tekaistuja henkilötietoja käyttäen. Koska salakuljetettavat eivät olisi yksin osanneet varata matkalippuja tai kulkea julkisilla kulkuvälineillä usean maan halki, oli salakuljettajan osallistuminen matkalle välttämätöntä.

Helsingin satamasta syyskuussa 2023 kiinni otettu mies on koko esitutkinnan ajan ollut vangittuna epäiltynä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Toinen pääepäillyistä saatiin kiinni Ruotsista, ja hänet luovutettiin joulukuussa Suomeen. Myös hänet vangittiin samasta rikosnimikkeestä epäiltynä.

Veljesten epäillään saaneen matkalippujen varaamisessa apua latvialaisnaisilta. Rikoshyödyn epäillään päätyneen veljesten äidille Irakiin.

Lue myös:

    Uusimmat