Maajussi-Villen elämä oli romahtaa loukkaantumisen myötä – satojen eläinten kohtalo vaarassa

Viime vuoden kirjekuninkaaksi nimetty maajussi-Ville, 33, loukkaantui vakavasti, ja hänen Simossa sijaitseva maatilansa ja neljänsadan karitsan tilanne olivat vaarassa. Ville kertoo MTV Uutisille, mitä viimeisten viikkojen aikana on tapahtunut.

Viime syksyn Maajussille morsian-ohjelmasta tuttu 33-vuotias Ville vastaa puhelimeen Pohjois-Suomen Simosta, jossa hän on hoitanut itsenäisesti maatilaa isänsä kuoleman jälkeen tasan kymmenen vuotta.

Villen elämä keikahti päälaelleen vuoden alussa, kun hän loukkasi pahasti jalkansa kesken padel-treenien.

– Polvi meni ihan huolella rikki, eturistiside meni poikki, ulkokierukka repesi ja joku murtumakin jalkaan tuli, Ville kertaa MTV Uutisille.

Hän joutui polvileikkaukseen ja sairauslomalle kesken pahimpien työkiireiden, sillä lammasfarmille oli juuri syntymässä 400 karitsaa. 

Normaalisti Ville osallistuisi täyspainoisesti neljän viikon rupeamaan, mutta nyt hän ei siihen kyennyt. Hän oli käytännössä liikuntakyvytön.

– Karitsointi tarkoittaa neljän viikon valvomista yöt ja päivät, koska jokainen synnytys pitää varmistaa ja siinä voi joutua kätilöimään. Kyseinen työ vaatii vuosien ammattitaidon, Ville kertoo.

– Jouduin todella pahaan tilanteeseen, sillä kävelin kepeillä ja valvoin jalkakivuissa yöt, enkä saanut liikuttaa jalkaa. En pystynyt olemaan lainkaan avuksi.

Itsensä loukkaaminen onkin hänen kaltaiselleen maajussille yksi vaikeimpia tilanteita. Hänellä ei ollut tällaiseen äkilliseen hätätilanteeseen mitään varasuunnitelmaa.

– Tämä työ on niin fyysisestä ja henkisestäkin kunnosta kiinni, Ville sanoo.

Ville kertoi loukkaantumisestaan heti naapureille ja kyläläisille ja ystävilleen sosiaalisessa mediassa. Apukäsiä alkoi yhtäkkiä löytyä vähän kaikkialta.

– Ihmiset täällä maalla tarjoutuvat aina auttamaan, ja se on niin hienoa. Olen niin kiitollinen kaikille, jotka ovat auttaneet, Ville sanoo.

– Naapuri tuli apuun, sitten eräs opettajaystäväni Oulusta tuli tänne viikonlopuksi ja toinen ystäväni Torniosta.

Apujoukkoja saapui lopulta aina etelästä saakka.

– Perhetuttumme Pehmoaino saapui auttamaan aina Helsingistä saakka ja Maajussille morsian -ohjelmasta tuttu eläinlääkäri Pinjakin saapui apuun.

Ville kertoo avustaneensa apujoukkoja öisin videopuhelujen avustuksella, jos karitsoinnissa tarvittiin apua.

– Olen tottunut siihen, että eläinten kanssa tarvitsee olla päivystysvalmius. On täysin mahdollista, että olen viettämässä kesän ainoaa vapaata viikonloppua jossakin festareilla ja saan puhelun, että joku lammas on karannut jostakin, Ville kuvailee.

– Sitten pitää lähteä apuun tai hoitaa joku muu paikalle, sillä olen kellon ympäri vastuussa jokaisesta lampaasta.

Töissä maalla ja merellä

Ville kertookin, että maatilalla riittää töitä. 

Seitsemän viikkoa kestänyt sairausloma jatkuu toukokuun loppuun, jonka jälkeen hänen pitäisi kuljettaa lampaat maisemahoitotöihin pohjoisen saaristoon.

Siihen tarvitaan omanlaisensa kuljetusvälineet.

– On välillä haastavaa työskennellä jatkuvasti sekä maalla että merellä, sillä niihin vaaditaan myös omat työvälineensä.

Omalla maatilalla riittää pelto- ja metsätöitä ja lisäksi Ville tekee maisemanhoito- ja raivaustyötä ja järjestää tilallaan paimenlomatoimintaa turisteille. 

– Olen edelleen ymmälläni siitä, miten ihmeen kaupalla kaikki menikin varsin hyvin sairauslomani aikana, Ville sanoo ja jatkaa.

– Tosin moni kyläläinen on varmaan ihmetellyt, miksi kuljen kauppareissuilla välillä ristiaskelin ja takaperin, sillä joudun tekemään jatkuvasti erilaisia fysioterapeutin antamia polven kuntoutusliikkeitä, hän naurahtaa.

Ville ja hänen Maajussille morsian -ohjelmastaan löytämä kumppani Elisa ilmoittivat erostaan alkuvuodesta. Ville kertoo heidän olleen lopulta hieman liian erilaisia toisilleen.

– Olemme edelleen kavereita, ja Elisa kävi täällä moikkaamassakin, kun oli ohikulkumatkalla, Ville kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat