Markku Kanervan asemasta merkittävä päivitys

Markku Kanerva jatkaa Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana kesäkuussa pelattavissa maaotteluissa Portugalia ja Skotlantia vastaan. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti vahvistaa asian STT:lle.

Palloliitto ei ole vielä päättänyt, kuka toimii Huuhkajien päävalmentajana syksyllä pelattavassa Kansojen liigassa. Liiton tavoitteena on, että Kansojen liigassa ja ensi maaliskuussa alkavissa MM-karsinnoissa Suomea johtaa sama päävalmentaja.

Kanervan ja Huuhkajien EM-karsintataival päättyi maaliskuussa pettymykseen, kun Wales kaatoi Suomen Cardiffissa pelatussa jatkokarsintaottelussa selvästi 4–1. Lahti ja Kanerva keskustelivat maajoukkueen valmennustilanteesta pääsiäisen jälkeen, mutta Lahti ei halunnut pureutua tarkemmin keskustelun yksityiskohtiin.

– Keskustelut on käyty. Pidemmällä tähtäimellä tämä prosessi on vielä Kansojen liigan ja MM-karsintojen osalta auki. Ennen Kansojen liigaa tiedämme, kuka on meidän vastuuvalmentajamme seuraavissa MM-karsinnoissa, Lahti sanoi.

– Näissä kahdessa (kesäkuun) ottelussa Markku Kanerva on joka tapauksessa päävalmentaja.

Kansojen liigassa Huuhkajia valmentaa joko uusi päävalmentaja tai Kanerva, jonka päävalmentajapesti on virallisesti voimassa vuoden loppuun.

– Kaikki on mahdollista, Lahti totesi lyhyesti.

Päätös mahdollisesti kesäkuussa tai heinäkuussa

Päävalmentajakuvion ratkaisu venyy kesälle maaotteluiden jälkeiseen aikaan. Palloliiton seuraava hallituksen kokous on Lahden mukaan 17. kesäkuuta.

– Se on ehkä se seuraava etappi, jolloin voi olla, että asia on käsittelyssä, jos se on valmis. Jos näin ei ole, asia menee varmaan heinäkuulle, Lahti sanoi.

Palloliiton hallitus päättää päävalmentaja-asiasta Lahden esityksen pohjalta, mutta mahdollisen uuden päävalmentajan kartoitusta hoitaa Palloliitossa suurempi tiimi. Ryhmään kuuluvat muun muassa pääsihteeri Marco Casagrande ja urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen.

Lahti kertoi Wales-tappion jälkeen Helsingin Sanomille, että Palloliitto on tehnyt jo pidemmän aikaa "peruskartoitusta" Huuhkajien seuraavasta päävalmentajasta.

Kanervalla on pelaajien tuki

Kanerva aloitti Huuhkajien päävalmentajana loppuvuonna 2016 ja johti pitkään alamaissa olleen maajoukkueen historiallisesti vuoden 2021 EM-lopputurnaukseen. Päättyneissä EM-karsinnoissa Kanerva joutui kuitenkin uudenlaisen kritiikkivyöryn keskelle EM-paikan livettyä käsistä. Huuhkajien suora kisapaikka kariutui viime syksyn Slovenia- ja Kazakstan-tappioihin, eikä Wales-ottelu tuonut käännettä parempaan.

Suuri osa Suomen jalkapalloyleisöstä on pitänyt Kanervan nykyistä, Kansojen liigaan päättyvää päävalmentajasopimusta ongelmallisena. Kanervan sopimus umpeutuu eräänlaisessa saumakohdassa Kansojen liigan ja ensi maaliskuussa alkavien MM-karsintojen välissä.

Ensi viikolla kuusikymppisiään viettävä Kanerva on saanut karvaiden tappioidenkin hetkillä vahvaa tukea pelaajiltaan. Maajoukkueen kapteeni Lukas Hradecky välitti pelaajien tukiviestin Ylen jalkapallostudiossa, kun Suomi oli kaatanut Wales-pettymyksen jälkeen Viron panoksettomassa maaottelussa 2–1.

Alkukesän Portugali- ja Skotlanti-ottelut ovat Kanervan valmentamalle maajoukkueelle tiukka mittari, sillä molemmat vastustajat valmistautuvat Saksan EM-turnaukseen. Huuhkajat kohtaa Portugalin Lissabonissa 4. kesäkuuta ja Skotlannin Glasgow'ssa 7. kesäkuuta.

Syyskuussa alkavassa Kansojen liigassa Suomen lohkovastustajat ovat Englanti, Kreikka ja Irlanti.

Lue myös:

    Uusimmat