Nyrkinisku päähän tappoi isän, teko tallentui videolle – uhrin lähtö sairaalalta kaatoi syytteen

Miestä lyötiin nyrkillä baarissa – kuoli vammoihinsa 0:56
Katso videolta, miten kohtalokas väkivallanteko tapahtui.

Nyrkinisku yökerhossa aiheutti kuolettavat vammat. Syyte kuolemantuottamuksesta kuitenkin hylättiin.

Kohtalokas nyrkinisku lyötiin joulukuussa vuonna 2019 Vaasassa. Tuomion mukaan uhri oli käyttäytynyt provosoivasti yökerhossa sekä käyttäytynyt uhoavasti ja häiritsevästi.

Häiritsevän käytöksen ja tappeluun yllyttämisen kohteeksi joutunut mies oli provosoitunut ja lyönyt miestä kasvoihin.

Nyrkkeilytaustainen mies oli kahdesti lyönyt miehen maahan. Ensimmäisen lyönnin jälkeen uhri nousi nopeasti maasta ja lähti kohti miestä, jolloin mies löi häntä uudelleen.

Uhrin kallo murtui

Uhrin kallo oli murtunut jälkimmäisen lyönnin jälkeen hänen takaraivonsa iskeydyttyä lattiaan. Todistajat kertoivat kuulleensa voimakkaan rusahduksen ravintolamelun ylitse. Mies jäi makaamaan tajuttomana lattialle.

Mies toimitettiin sairaalaan. Hän oli siellä hoidettavana puoli tuntia, jonka jälkeen hän vastoin lääkäreiden ohjeita lähti kotiinsa. Mies löydettiin myöhemmin kotoaan vammoihinsa kuolleena.

Uhrin kuoleman aiheuttaneet vammat olivat takaraivolta kallonpohjaan murtunut kallo ja hänelle aiheutuneet kallonsisäinen verenvuoto, aivoruhjeet ja aivoturvotus.

Katuvainen lyöjä ei pitänyt miehen pudottaneita iskuja voimakkaina

Uhria lyönyttä miestä syytettiin pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta. Mies kuitenkin katsoi toimineensa hätävarjelutilanteessa, ja uhrin kuoleman johtuneen siitä, että tämä ei ollut noudattanut lääkärien ohjeita jäädä hoitoon. Hän ei myöskään pitänyt lyöntejään erityisen voimakkaina. Hän kuitenkin kertoi katuvansa tapahtunutta ja olevansa pahoillaan.

Oikeus katsoi, että vaikka uhri oli lyöntiasennossa huudellut miehelle, ei mies ollut joutunut tilanteeseen, joka oikeuttaisi hätävarjelun. 

– Valvontakameratallenteesta on nähtävissä, että [mies] on lyönyt vasurilla ja isku on näyttänyt suhteellisen voimattomalta, mutta kuitenkin tehokkaalta, mikä voi johtua [miehen] vuosien takaisesta nyrkkeilyharrastuksesta, oikeus arvioi.

Videoilta näkyy, miten uhri kaatui kummankin lyönnin seurauksena suorilta jaloilta maahan. Oikeus päätyi pitämään napakoita nyrkiniskuja voimakkuudeltaan tavanomaisina. Uhri oli ollut tappelutilanteen aikana 2,4 promillen humalassa. Tapahtuneen todistajat eivät voimakasta humalatilaa olleet havainneet.

Sairaalasta lähdön vuoksi ei tuomiota kuolemantuottamuksesta

Koska uhri oli itse lähtenyt sairaalasta lääkärien suositusten vastaisesti, katsoi oikeus, ettei lyöjää voitu tuomita kuolemantuottamuksesta. Oli todennäköistä, että sairaalahoidossa miehen kunto olisi voitu huomata ja hänen henkensä pelastaa.

Viisikymppinen mies tuomittiin pahoinpitelystä 4 kuukauden 15 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Tuomiota lievensi uhrin oma aktiivinen toiminta tappelutilanteen luomisessa, hänen kaatumistaan edistänyt voimakas humalatila sekä se, että lyöjältä itseltään puuttui aloite tappeluun.

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä syyttäjä ja uhrin pojan avustaja ovat ilmoittaneet tyytymättömyydestään tuomioon.

Lue myös:

    Uusimmat